Kubek do kawy a smak

Większość dorosłych Polaków zaczyna dzień od kubka mocnej, aromatycznej kawy. To właściwie nie tyle czynność mechaniczna, co rytuał, któremu każdy smakosz czarnego naparu oddaje się z nieskrywaną przyjemnością.

Kawa pobudza, doskonale smakuje i wprawia w wyśmienity nastrój, warto natomiast pamiętać, że naczynie, z którego pijemy nasz ulubiony napój, jest tak samo istotne, jak jego gatunek. Kubki porcelanowe powinny znaleźć się w szafce każdej osoby, która ceni sobie aromatyczny smak kawy. Dlaczego? Spieszymy z wyjaśnieniem.

Porcelana to praktyczne tworzywo, nie przejaw snobizmu

Mogłoby się wydawać, że rodzaj kubka do kawy nie ma najmniejszego znaczenia dla walorów smakowych, a porcelana nie sprawdzi się lepiej od naczyń, które można kupić w punktach typu „wszystko po 4zł”. Nic bardziej mylnego! Każdy, kto choć raz miał okazję pić swoją ulubioną kawę w naczyniu ceramicznym, doskonale rozumie o czym mowa. Kubki porcelanowe nie zakłócają smaku naparu (w przeciwieństwie do szkła, zwłaszcza taniego i używanego wielokrotnie). Właściwości tego materiału sprzyjają też długiemu utrzymywaniu wysokiej temperatury napoju.

Zobacz również: Jak dobrać filiżanki do kawy?

Dodaj komentarz