Różne odmiany krzeseł kuchennych

Nawet krzesła kuchenne doczekały się swoich zróżnicowanych odmian, z których każda charakteryzuje się odmienną budową, wygodą i stylistyką. Na jaki ich wariant warto się zatem zdecydować? Czy nowoczesne krzesła barowe będą dobrą odmianą dla jakże eleganckich, ale jednak bardzo tradycyjnych krzeseł standardowych?

Krzesła klasyczne

Nazywane też krzesłami standardowymi cechują się bardzo prostą budową, na którą składa się siedzisko, długie wąskie oparcie (przeważnie w całości zabudowane) i cztery klasyczne nóżki. Mogą być w całości wykonane z drewna, jednak znacznie częściej wypełnia się je warstwą tapicerki, za sprawą której na meblu powstaje przyjemne i miękkie siedzisko, a i oparcie staje się wygodniejsze. Krzesła tego rodzaju przeważnie trafiają do kuchni o większym metrażu, gdyż same w sobie są dość masywne i potrafią przytłoczyć aranżację. Często umieszcza się je również w jadalniach.

Krzesła barowe

Bardzo ciekawa propozycja, niegdyś wręcz innowacyjna, która trafia zwykle do wnętrz nowoczesnych. Hokerami, kojarzonymi głównie z pubami i różnymi barami, można świetnie uzupełnić niewielką kuchnię, w której takie tradycyjne krzesła po prostu by się nie zmieściły. Sprytna budowa tworzona przez samo siedzisko wsparte na wydłużonej nóżce umiejętnie wpisze się nawet w pomieszczenie o najmniejszym metrażu. Hokery znakomicie pasują do wyższych wysepek kuchennych i podobnych blatów. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie na klasyczne krzesła nie ma wystarczającej ilości miejsca.

Taborety

Najrzadziej stosowana propozycja, która jednak też potrafi wyróżnić się jedną szczególną cechą – praktycznością objawiającą się głównie w najmniejszych pomieszczeniach. Taborety zajmują jeszcze mniej miejsca niżeli hokery. Z uwagi na to, że są niższe od krzeseł barowych, można przechowywać je bezpośrednio pod stołem, aby na co dzień nie zajmowały miejsca, gdy nie będą użytkowane. Taborety wykonuje się drewna i różnego rodzaju tworzyw sztucznych, często uzupełniając je dodatkowo zdobiącą je tapicerką.