Jaki nawóz wybrać do warzyw?

Nie ma się co oszukiwać – każda uprawa warzyw i owoców wymaga nawożenia gleby. Nie ma znaczenia czy uprawiane rośliny są dla celów domowych, czy w celach komercyjnych. W każdym przypadku rośliny potrzebują substancji odżywczych, które zapewnią im wzrost i obfite plonowanie.

Przygotowanie pola pod uprawę warzyw

Dotyczy to przede wszystkim pól, które przez jakiś czas leżały odłogiem. Ich przygotowanie pod uprawę warzyw lub owoców najlepiej zacząć rok wcześniej niż planowane nasadzenia. W pierwszej kolejności pole powinno być dokładnie zaorane i pozbawione perzu oraz innych chwastów. W dalszej kolejności pole należy zasilić obornikiem i ponownie zaorać. Obornik spulchni ziemię i poprawi jej strukturę, ale dostarczy także wiele cennych składników.

Takie przygotowanie ziemi sprawi, że rośliny będą pięknie rosły i owocowały. Dodatkowo ziemia nie będzie wymagała wzmacniania przez ok. 2 lata, ponieważ będzie dostarczała warzywom wszystkich niezbędnych składników.

Naturalny nawóz do warzyw

Ze względów ekologicznych najlepsze są nawozy naturalne, które bogate są w składniki mineralne i nie zawierają środków chemicznych negatywnie wpływających na zdrowie. Do najpopularniejszych nawozów naturalnych należą:

  • obornik,
  • gnojówka,
  • kompost.

Obornik i gnojówka to najbardziej tradycyjne nawozy stosowane od wieków. Obornik poprawia strukturę gleby i dostarcza jej niezbędnych składników. Powinien być stosowany w jesieni, po zebraniu plonów. Gnojówkę można stosować na wiosnę, by wzbogacić ziemię w składniki odżywcze. Niestety zakup obornika dla ogrodników może stanowić spory problem. Rozwiązaniem może być jego kupienie w wersji suszonej, ale trzeba zwrócić uwagę, by nie zawierał dodatkowych składników chemicznych.

Kompost to nawóz do warzyw (kliknij), który jest najłatwiejszy do pozyskania przez każdego ogrodnika, dodatkowo jest całkowicie bezpłatny. Wystarczy tylko wytyczyć odpowiednie miejsce i składować na nim wszystkie odpady z ogrodu:

  • ścięte pędy,
  • skoszoną trawę,
  • wyrwane chwasty.

Po przejściu fermentacji stanowi doskonały naturalny nawóz do warzyw i owoców, nie wymaga przekopywania ziemi.