Zalety i wady różnych materiałów, z których wykonane są naczynia kuchenne

zastawa stołowa duży zestaw

Każdy z nas stara się dbać o swoje zdrowie, a w szczególności o dietę. Unikamy tłustych, pikantnych i w inny sposób niezdrowych potraw. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad tym, jakiego rodzaju naczyń używamy? Czy niektóre rodzaje garnków są lepsze lub gorsze od innych? Czy jedzenie gotowane w tych lub innych pojemnikach jest bezpieczne, czy można je czyścić chemikaliami, czy lepiej odstawić wszystko na bok. Obecnie, naczynia kuchenne są wykonane z ogromnej liczby bezpiecznych (i nie tak bezpiecznych) materiałów, z których każdy ma swoje wady i zalety.

Cechy zastawy stołowej

zastawa stołowa eleganckaZastawa stołowa z powłoką teflonową jest odporna na działanie różnych detergentów chemicznych, a także kwaśnych i słonych potraw. W tych garnkach można ugotować absolutnie każdą potrawę i nie trzeba się martwić o ich bezpieczeństwo. A do tego wszystkiego, dzięki powłoce, prawie nie trzeba używać oleju do smażenia. Jest to ogromny plus dla naszego zdrowia. wysokiej jakości zastawa stołowa dostępna w SFMeble to nie tylko świetna prezentacja, ale również wysoka jakość.

Wady teflonowych naczyń kuchennych

Ale „teflonowe” naczynia kuchenne mają również wady. Są one stosunkowo krótkotrwałe – ich żywotność wynosi trzy lata, a przegrzewanie nie jest pożądane. Naczynia kuchenne z powłoką teflonową można myć dowolnymi środkami chemicznymi, powłoka niezawodnie chroni je przed drobnymi zarysowaniami, ale nie należy ich trzeć twardymi gąbkami ani proszkami ściernymi, ponieważ powłoka najprawdopodobniej stanie się niezdatna do użytku. A to stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Płatki teflonowe są o wiele bardziej szkodliwe niż najbardziej tłuste chrupki.

Dobre praktyki korzystania z naczyń

Emaliowane naczynia są dobre nie tylko do gotowania, ale także do przechowywania różnych marynat i marynowanych warzyw w lodówce. Korzyści z tej powłoki jest wiele: Przy ostrożnym obchodzeniu się z tą powłoką, gwarantowane jest wysokie bezpieczeństwo gotowanych potraw oraz trwałość naczyń kuchennych. Należy jednak uważnie wybierać naczynia z powłoką emaliowaną . Z kolei odpryski mogą być spowodowane nie tylko uderzeniami, ale również niedbałym czyszczeniem i mogą prowadzić do różnych problemów żołądkowych.